Over ons

The Voice of 1012

Welkom bij The Voice of 1012, het videoplatform dat de stem van de Wallen in Amsterdam laat horen en zien. Letterlijk het geluid van 1012, met beelden uit de buurt die voor zichzelf spreken. Met soms een interview of mening maar verder met weinig commentaar. De video’s willen de schoonheid van dit bijzondere stukje Amsterdam laten zien, maar ook  de realiteit en de kwetsbaarheid  ervan.

Het idee voor The Voice of 1012 ontstond na de Wallenconferentie 2017, waar de roep van ondernemers en bewoners klonk om gezien en gehoord te worden. Papier is geduldig, maar beeld en geluid zeggen vaak meer dan 1000 woorden en vormen een noodzakelijke aanvulling om op de hoogte te blijven van de situatie en ontwikkelingen in de buurt.

Fotograaf Marian van de Veen – van Rijk en programmamaker tv / journalist Eveline van Dijck zijn buurtbewoners en al jaren betrokken bij buurtkrant d’Oude Binnenstad. Van de Veen – van Rijk maakt vanaf de start, 28 jaar geleden, vrijwel alle foto’s voor de buurtkrant. Van Dijck is als redactielid sinds 2006 bij d’Oude Binnenstad betrokken. Samen maakten zij eerder o.a. Wonen op de Wallen, in 2011 uitgezonden door omroep HUMAN, en Aan de Amsterdamse Wallen.

Middels The Voice of 1012 willen zij laten zien en horen hoe de buurt er voor staat en hoe die verandert.
Dit in samenspraak met bewoners en ondernemers.

Bill Bodewes

Bodewes (1948) noemt zich etnograficus. Hij studeerde grafiek aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede en kwam er in aanraking met popart. ‘Van jongs af wilde ik tekenaar voor de krant worden. Ik tekende uitsluitend poppetjes en ben dat altijd blijven doen. Als 10-jarige raakte ik onder de indruk van karikaturen van sporthelden, getekend door Dik Bruynesteyn.’

Zijn werk is veelvuldig geëxposeerd, te leen bij talloze kunstuitleencentra en opgenomen in collecties van onder meer de Gemeente Amsterdam, instellingen, bedrijven en particulieren. Het heeft ook jarenlang de Amsterdamse metro opgevrolijkt . Zijn heldere, vaak humoristische werk doet denken aan dat van de Amerikaan Keith Haring. Bodewes: ‘Ja, compliment. Ik vind hem een groot kunstenaar en grafisch fenomeen. We vissen met onze klare lijn in dezelfde POP – vijver. Toen ik voor het eerst werk van hem zag, voelde ik een schok van herkenning. Dick Bruna vind ik ook fantastisch.

Bodewes woont en werkt sinds 1980 aan de Blaauwlakensteeg. Sinds hij op de Wallen woont, is hij bevriend met achterbuurman Theodoor van Boven van de Condomerie in de Warmoesstraat. Van meet af aan maakte hij hiervoor tekeningen en ook een catalogus. Zijn illustraties sieren de website, en de winkel is opgevrolijkt met zijn kleurige condoomkunst.

Toen Marian van de Veen – van Rijk en Eveline van Dijck op zoek waren naar een logo voor The Voice of 1012 dachten ze meteen aan buurtbewoner en beeldend kunstenaar Bill Bodewes, die zij eerder portretteerden voor buurtkrant d’Oude Binnenstad.

Partners

The voice of 1012 is mede tot stand gekomen door de ondersteuning van de NV Zeedijk en 1012Inc.

 

Integraal Burgwallenoverleg

Het Integraal Burgwallenoverleg (IBO) is een overleg van door buurtgroepen afgevaardigde bewoners, ondernemers uit diverse sectoren, ambtenaren van diverse afdelingen van Stadsdeel Centrum en de politie (wijkteam Beursstraat). Er wordt vergaderd met een vaste groep deelnemers, maar de vergaderingen zijn openbaar toegankelijk.